Bebeklerde-cocuklarda-bogaz-enfeksiyonu

      BEBEKLERDE & ÇOCUKLARDA BOĞAZ ENFEKSİYONU

      Bebek ve çocuklarda bağışıklık sistemi henüz gelişim aşamasında olduğu için mikroplara karşı hassasiyet fazladır. Bu sebeple ağlama, huzursuzluk, beslenme ve hatta nefes alma sorunlarının eşlik ettiği boğaz enfeksiyonları yaygın olarak görülür. 

      Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

      Bebeklerde boğazda enfeksiyon belirtileri hastalığın sebebine göre farklılık gösterebilir. Boğaz enfeksiyonu 2 yaşından küçük bebeklerde nadiren görülse de çocuklardaki en yaygın belirtileri şunlardır: 

      • Yutkunma sırasında boğaz ağrısı,
      • Üzerinde beyaz lekeler veya irin çizgileri bulunan şişmiş bademcikler,
      • Ateş,
      • Boyun bölgesindeki hassas lenf bezlerinin şişmesi,
      • Baş ağrısı, 
      • Sinirlilik ve huzursuzluk,
      • Normalden daha fazla uyumak,
      • Özellikle küçük çocuklarda iştahsızlık, mide bulantısı veya kusma,
      • Karın ağrısı.

      Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Neden Olur?

      Çocuklarda genellikle boğazda ağrıyla karakterize edilen boğaz enfeksiyonlarına virüs ve bakteriler neden olur.  

      • Soğuk Algınlığı

      Virüslerin yol açtığı soğuk algınlığı gibi boğaz enfeksiyonları çocuklarda yaygın olarak görülür. Kirli yüzeyler, doğrudan temas ve hava yoluyla bulaşabilen soğuk algınlığı genellikle boğaz ağrısıyla ortaya çıkar. Bununla birlikte burunda tıkanıklık ve akıntı belirtileri de görülebilir. Bebekler yaşamlarının ilk yılında yeterince gelişmemiş bağışıklık mekanizmasından dolayı birçok kez soğuk algınlığı geçirebilir. Enfeksiyona neden olan farklı virüslere karşı bağışıklık kazanıldıkça bu sayı azalır.

      • Bademcik İltihabı

      Çocuklarda bademcik iltihabı virüs veya bakterilerin neden olduğu yaygın bir enfeksiyondur. Boğaz şişliği, yutkunma güçlüğü, iştahsızlık, ateş, cızırtılı ağlama sesi ve normalden daha fazla ağız salgısı belirtileri gösterebilir. Bebeklerde boğaz iltihabı şikayetlerini azaltmak için iyi beslenme ve dinlenme şarttır. Yutulması kolay sıvı veya püre kıvamındaki yiyecekler ile bol su tüketimi iyileşme sürecini hızlandırabilir.

      • Strep Boğaz Enfeksiyonu

      Strep boğaz, burun ve boğaz bölgesini hedef alan streptokok bakterilerinin sebep olduğu bir enfeksiyondur. Öksürük, hapşırık ve temas yoluyla bulaşabilen bu enfeksiyon okul çağındaki çocuklarda yaygındır. Her 5 çocuktan 1’i belirti göstermeyen ve bulaşıcı olmayan streptokok bakterisi taşıyıcısıdır. [1]

      Çocuklarda strep boğaz enfeksiyonunun belirtileri yaş gruplarına göre farklılık gösterir. Bebekler genellikle düşük ateşli olma eğilimindedir. Yürümeye yeni başlayan bebeklerde ise huysuzluk, karın ağrısı ve boğaz şişmesinin yanında nadiren boğaz ağrısı şikayetleri oluşabilir. 3 yaşından büyük çocuklarda klasik boğaz ağrısı belirtileri meydana gelir. Hızlı gelişen boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, ateş ve bademcik iltihabı bunlardan bazılarıdır.

      • El Ayak Ağız Hastalığı

      El ayak ağız hastalığı küçük çocuklarda görülen bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Ağızda yara, el ve ayaklarda kızarıklık ile karakterizedir. Ancak halsizlik, ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilerle de ortaya çıkabilir. 

      Kuluçka dönemi üç ila altı gün olan bu enfeksiyonun özel bir tedavisi yoktur. Ağız ve boğaz arkasında gelişen yaralar çocuklarda herpangina adı verilen viral bir enfeksiyonun varlığına da işaret edebilir. Herpanginanın ayırt edici belirtileri ise ani yüksek ateş ve epileptik nöbettir.

      Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

      Evde yapılacak bazı uygulamalar çocuklarda boğaz enfeksiyonu belirtilerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

      • Nemlendirici: Bebek odasına havayı nemlendiren ürünler yerleştirmek boğaz enfeksiyonu semptomlarını hafifletebilir. Havadaki nemin artışı burun tıkanıklığı olan bebeklerin daha rahat nefes almasına yardımcı olur.
      • Emzirmek: Emzirmek, bebeğin ağlamasını ve boğaz tahrişini yatıştırmaya yardımcı olur. Yeni doğanlarda emzirmenin ağrı giderici etkilerini kanıtlayan çok sayıda çalışma vardır. Emzirme çağındaki bebekler hasta olduklarında anne sütüne daha fazla ihtiyaç duyabilir. [2]
      • Nazal aspiratör: Bebekler burunlarında biriken mukusu boşaltma yetisine sahip olmadığından akıntılı enfeksiyonlarda nazal aspiratör kullanmak fayda sağlayabilir. Bebek burun aspiratörleri bebeğin daha rahat nefes almasına ve geniz akıntısı tahrişinin önlenmesine yardımcı olur. 

      Bebeklerde enfeksiyonun tedavi edilmesine yönelik bitkisel ve reçetesiz medikal ilaçlar kullanılmadan önce mutlaka doktor görüşü alınmalıdır. Buna ek olarak yetişkinlerde boğaz enfeksiyonlarını hafifletmek için kullanılan bal, 1 yaşından küçük bebeklerde botulizm adlı zehirlenmeye sebep olabilir. 

      Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Nasıl Önlenir?

      Hastalıklara karşı savunmasız olan küçük çocukların enfeksiyona yakalanmasını önlemek için aşağıdaki koşullara dikkat edilmelidir:

      • Bebekler soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı belirtileri gösteren diğer çocuklardan uzak tutulmalıdır.
      • Özellikle yeni doğan bebeklerde toplu taşıma ile seyahat etmekten kaçınılmalıdır.
      • Bebeğin oyuncak ve emzikleri sık sık sterilize edilmelidir.
      • Bebeklere yemek vermeden ve dokunmadan önce el hijyeninden emin olunmalıdır.

      Bebeklerde Boğaz Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Olur?

      Bebek ve çocuklarda boğaz iltihaplanması tedavisi için Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne gidilir. Doktorlar tarafından soğuk algınlığı gibi virüs kaynaklı enfeksiyonlarda ilaç tedavisi yerine semptomatik rahatlamaya odaklanan metotlar uygulanır. Genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçen viral enfeksiyonların tedavisi için bol miktarda sıvı tüketimi ve dinlenme önerilebilir. 

      Enfeksiyonun bakteri kökenli olup olmadığını anlamak için boğazdan kültür örneği alınarak gerçekleştirilen strep testleri yapılır. Genellikle 10 dakika gibi kısa bir süre içinde sonuç veren bu testin sonucuna göre tedavi yöntemleri geliştirilir. 

      3 yaşından büyük çocuklarda boğaz enfeksiyonuna neden olan bakteriler tedavi edilmediğinde önemli komplikasyonlara yol açabilir. Ancak daha küçük çocuklarda bu komplikasyonlar yaygın değildir. Bakteriyel enfeksiyonun varlığı kanıtlanmış olsa dahi antibiyotik tedavisine gerek duyulmayabilir. İyi beslenme ve yeteri kadar dinlenmeyle çoğu boğaz enfeksiyonu birkaç gün içinde iyileşebilir. Bebeklerde boğaz enfeksiyonuna en uygun tedavinin geliştirilebilmesi için mutlaka doktora başvurulmalıdır. 

      KAYNAKLAR:
      1. https://www.nationwidechildrens.org/conditions/strep-throat
      2. https://www.unicef.org.uk/babyfriendly/news-and-research/baby-friendly-research/infant-health-research/infant-health-research-pain-relief-in-babies/

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Öksürük Neden Olur, Nasıl Geçer?

      Öksürük neden olur ve nasıl geçer hemen öğrenin.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

      Geçmeyen boğaz ağrısından ile ilgili bilmeniz gerekenler...

      Farenjit Nedir, Nasıl Olur?

      Farenjit nedir, nasıl olur öğrenmek için hemen tıklayın.

      Tüm İçerikler