Bogaz-yanmasina-ne-iyi-gelir

      BOĞAZ YANMASINA NE İYİ GELİR?

      Boğaz yanması çoğunlukla enfeksiyonların ve sindirim sistemi hastalıklarının sebep olduğu bir rahatsızlıktır. Boğaz yanması için ne yapılır diye düşünenler, bazı yaşam tarzı değişiklikleri ve tahrişi azaltan doğal yöntemlerle yanma hissini hafifletebilirler.

      Boğaz yanması şikayetlerini azaltmak için aşağıdaki gıdaların tüketiminden kaçınmak işe yarayabilir:

      • Çikolata,
      • Yağlı ve baharatlı yiyecekler,
      • Turunçgiller ve domates gibi asit oranı yüksek gıdalar,
      • Gazlı içecekler,
      • Alkol ve kafein.

      Boğaz Yanması Nasıl Geçer?

      Evde uygulanabilecek bazı yöntemler boğaz yanmasını yatıştırmaya yardımcı olabilir. Boğaz ağrısı yanması nasıl geçer sorusunun cevaplarından bazıları şunlardır:

      • Boğaz yanmasına iyi gelen doğal yöntemleri uygulamadan önce doktor tavsiyesi alınmalıdır.
      • Ilık suya biraz tuz ekleyerek günde birkaç kez gargara yapmak yanma hissine olumlu etki eder.
      • Boğaz pastilleri boğazı nemlendirerek yanma ve öksürüğün azaltılmasına fayda sağlar.
      • Ballı çay ve çorba gibi sıvıların ılık şekilde tüketilmesi boğaz dokularının rahatlamasına yardımcı olur.
      • Avrupa Tıbbi Araştırma Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmada, ekinezya ve adaçayının boğaz yanması ve ağrısına iyi geldiği bulunmuştur. [1]
      • Ortamı nemlendirmek veya ılık bir banyonun buharında vakit geçirmek boğazın yumuşamasını sağlar.
      • Boğazı nemlendiren tükürük ve mukus salgılarının artırılması için bolca su tüketilmelidir.

      Boğaz Yanması ve Öksürük

      Boğaz yanması ve öksürük viral ve bakteriyel enfeksiyonların ortak belirtisidir. Reflü, geniz akıntısı, soğuk algınlığı ve gripten kaynaklanan boğaz yanması öksürükle birlikte ortaya çıkar.

      Boğaz yanması ve öksürüğe ne iyi gelir diye düşünenler ananas, kekik, hatmi çiçeği ve ballı çayın rahatlatıcı etkisinden faydalanabilir.

      Columbia Üniversitesi’ndeki araştırmacıların 2013’te yayınladığı bir makale, zencefildeki iltihap önleyici bileşiklerin solunum yolu zarlarını gevşettiğini ve öksürüğü azalttığını belirtmektedir.[2]

      Boğaz Yanması ve Ses Kısıklığı

      Aynı anda ortaya çıkan boğaz yanması ve ses kısıklığı belirtileri çoğunlukla farenjit, larenjit veya reflü hastalıklarına işaret edebilir. Koşullara bağlı olarak boğazda kaşıntı ve ağrı belirtileri de görülebilir. Boğaz yanması ve ses kısıklığına ne iyi gelir sorusuna cevap arayanlar şu yöntemleri değerlendirebilir:

      • Havası kuru ortamlarda ağızdan nefes almak ses tellerinde tahrişe ve iltihaba sebep olur. Boğaz pastili kullanmak, tuzlu suyla gargara yapmak ve sakız çiğnemek boğazın nemlendirilmesine fayda sağlar.
      • Zencefil larenjitle birlikte gelen kuru ve tahriş edici öksürüğü baskılamaya yardımcı olur. Taze zencefil kökünün kaynatılarak veya meyve sularına doğranarak tüketilmesi boğaz yanması ve ses kısıklığını rahatlatır.
      • Su başta olmak üzere bol sıvı tüketilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinden kaçınılmalıdır.

      Yutkunurken Boğaz Yanması

      Yutkunurken boğaz yanması çeşitli enfeksiyonlar ve yemek borusuyla ilgili hastalıklar sonucu ortaya çıkar. Boğaz ve yemek borusundaki iltihaplanmalar yutkunma sırasında ağrıya eşlik eden yanma hissine sebep olur. Bu belirtilerle birlikte yemek yerken üst göğüs bölgesinde basınç ve boğazda sıkışmış yiyecek hissi de görülebilir.

      Gıdaların iyice çiğnenmesi, katı yiyecekler yerine püre ve sıvı gıdaların tercih edilmesi şikayetlerin azalmasına katkı sağlar. Ağrılı yutmanın yanında koyu renkli dışkılama, nefes darlığı, baş dönmesi ve hızlı kilo kaybı gibi semptomlar ortaya çıktığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

      Hamilelikte Boğaz Yanması

      Hamilelikte boğaz yanması rahatsızlığı mide ekşimesi ve reflüden kaynaklanabilir. Yemek borusu ve mide arasındaki özofagus kaslarının gevşemesiyle ortaya çıkar. Mide içeriğinin yemek borusuna nüfuz etmesiyle sonuçlanan bu durum göğüs bölgesinde ağrı ve yanma belirtileri gösterir.

      Genellikle hamileliğin ilk üç ayında hormonal değişikliklerden, ikinci ve son üç ayında ise bebeğin büyümesinden kaynaklanabilir. Hamilelikte boğaz yanması nasıl geçer sorusuna cevap arayanlar yemekten sonra şekersiz sakız çiğnemeyi deneyebilir.

      Sakız çiğnerken üretilen tükürük salgısı yemek borusundaki asidik içeriğin dengelenmesine yardımcı olur. Bir bardak ılık süt veya ballı papatya çayı içmek de gebelikte boğaz yanmasının rahatlatılmasına fayda sağlar.

      Boğaz Yanmasında Hangi Doktora Gidilir?

      Boğaz yanması şikayetine sahip kişilerin kulak burun boğaz doktorlarına başvurması gerekir. Boğazda yanma hissi iki haftadan fazla sürüyor ve daha ciddi belirtiler eşlik ediyorsa mutlaka tıbbi destek alınmalıdır. Doktorlar tarafından rahatsızlığın altında yatan sebep teşhis edilerek buna uygun tedavi yöntemleri uygulanır.

       

      KAYNAKLAR:

      1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19748859/
      2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23065130/

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Boğaz Yanması Nedir, Neden Olur ?

      Boğaz yanması nedir, neden olur hemen öğrenin.

      Gece Öksürük Krizi Neden Olur, Ne İyi Gelir?

      Gece öksürük krizleri ile ilgili bilmeniz gereken her şey...

      Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

      Bademcik iltihabı nasıl geçer merak ediyorsanız tıklayın.

      Tüm İçerikler