Gecmeyen-bogaz-agrisi-neden-olur-nasil-gecer

      GEÇMEYEN BOĞAZ AĞRISI NEDEN OLUR?

      Boğaz ağrısı çoğunlukla viral ve bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkan bir belirtidir. Yetişkinlerde görülen boğaz ağrılarının %85 ila %95’inden virüsler sorumludur. [1]

      Uzun süren boğaz ağrısına neden olan tipik faktörler arasında alerjiler, reflü, çevresel tahriş edici maddeler ve kuru hava bulunur.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı Nedenleri

      Geçmeyen boğaz ağrısı sebepleri şunlar olabilir: 

      • Alerjiler: Alerjiye sahip kişilerin bağışıklık sistemi maddelere karşı aşırı tepki gösterir. Nefes yoluyla alınan polen, toz, sentetik koku veya küf gibi alerjenler hassas bünyelerde boğaz ağrısına sebep olabilir. Boğaz ağrılarına eşlik eden belirtiler arasında burun akıntısı, öksürük, hapşırma, göz kaşıntısı ve sulanması yer alır.
      • Geniz akıntısı: Sinüs iltihabı sonucu burunda üretilen fazla mukusun boğazda birikmesine geniz akıntısı denir. Hava değişiklikleri, bazı ilaçlar, baharatlı yiyecekler, alerjiler ve kuru havadan kaynaklanan geniz akıntısı boğaz yollarını tahriş ederek ağrıya sebep olabilir.
      • Ağızdan solumak: Özellikle uykudayken sürekli olarak ağızdan nefes almak uzun süren boğaz ağrılarına yol açabilir. Ağızdan solumanın sebep olduğu diğer rahatsızlıklar arasında ağız ve boğaz kuruluğu, ses kısıklığı, yorgunluk ve göz altında koyu halkalar yer almaktadır.
      • Reflü: Yemek borusu ve mide arasındaki kasların gevşemesi sonucu mide içeriğinin yemek borusuna ulaşmasıdır. Mide asidinin yemek borusunu tahriş etmesi geçmeyen boğaz ağrısına sebep olabilir. Ağızda ekşi tat, yutma zorluğu ve göğüste ağrılı yanma hissi reflünün diğer belirtileridir.
      • Bademcik iltihabı: Virüs ve bakteri kaynaklı enfeksiyonlar sonucu ortaya çıkar. Çoğunlukla çocuklarda ortaya çıkan bu rahatsızlık her yaşta görülebilir. Geçmeyen boğaz ve kulak ağrısı bademcik iltihabının yaygın belirtileri arasındadır.
      • Enfeksiyöz mononükleoz: Öpücük hastalığı olarak da bilinen mono hastalığı viral bir enfeksiyondur. Bazı durumlarda boğaz ağrısı, yorgunluk, gece terlemesi ve ateş gibi belirtiler iki aya kadar sürebilir.
      • Bademcik apsesi: Şiddetli boğaz ağrısına sebep olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Bademcik iltihabı tedavi edilmediğinde ortaya çıkan bu hastalık, genellikle bir tarafta daha kötü olan geçmeyen boğaz ağrısına sebep olur.
      • Sigara kullanımı: Sigara kullanmak ve ikinci el dumana maruz kalmak astım, bronşit ve amfizemin yanı sıra kronik boğaz ağrılarına neden olabilir. Sigara dumanındaki toksinlerin sebep olduğu geçmeyen boğaz ağrısı kanser riskini de beraberinde getirir.

      2019 yılında Exeter Üniversitesi’nde [2] yapılan ve gırtlak kanserine sahip 800’den fazla hastayı içeren bir çalışmada; nefes darlığı, yutkunma zorluğu ve kulak ağrısı problemleriyle birlikte kalıcı boğaz ağrısı şikayetine sahip olanların oranı %5’ten fazladır. 

      Uzun Süren Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

      Uzun süren boğaz ağrısı nedenine ve tedavisine bağlı olarak genellikle birkaç gün ila bir hafta içinde geçer. Ağrının tedavisi ise altta yatan sebebe göre farklılık gösterir.

      • Enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrıları doktorların önerdiği ilaçlarla tedavi edilir.
      • Bademcik apsesi veya şiddetli iltihaplanma kaynaklı rahatsızlıklarda tedavi süreci bademcik ameliyatını içerebilir.
      • Pastil kullanmak geçmeyen boğaz ağrısı ve öksürük şikayetlerinin azalmasına yardımcı olabilir.
      • Bol sıvı tüketmek, ortamı nemlendirmek, sigara kullanımından kaçınmak ve tuzlu suyla gargara yapmak boğaz ağrısını hafifletmenin en bilinen yollarıdır.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Halsizlik

      Geçmeyen boğaz ağrısı ve halsizlik bazı hastalıkların ortak belirtileridir. Aylardır geçmeyen boğaz ağrısına eşlik eden halsizlik çoğunlukla mononükleoz hastalığına bağlı olarak gelişir. Ağız salgılarından bulaşan Epstein-Barr virüsünün sebep olduğu bu hastalığın belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar ve uzun sürebilir. Halsizlikle birlikte görülen uzun süreli boğaz ağrıları kronik yorgunluk ve gripten de kaynaklanabilir.

      Geçmeyen Boğaz Ağrısı ve Yutkunma Zorluğu

      Yutkunma zorluğu kronik boğaz ağrısı şikayetlerinde yaygın bir belirtidir. Boğazda yanma hissiyle birlikte yemek yemeyi zorlaştıran bu durum genellikle soğuk algınlığı, grip, kronik öksürük, boğaz enfeksiyonu, reflü ve bademcik iltihabından kaynaklanır.

      Geçmeyen boğaz ağrısı ve yutkunma zorluğu bir haftadan fazla sürer ve bunlara nefes darlığı, eklem ağrısı ve boğaz şişmesi gibi şikayetler eşlik ederse mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.

       

      KAYNAKLAR:

      1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2231494/
      2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30692092/

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Bademcik İltihabına Ne İyi Gelir?

      Bademcik iltihabı nasıl geçer merak ediyorsanız tıklayın.

      Boğaz İltihabına Ne İyi Gelir?

      Boğaz iltihabınına iyi gelen çözüm yöntemleri için tıklayın.

      Boğaz Şişmesine Ne İyi Gelir?

      Boğaz şişmesine iyi gelecek yöntemleri için tıklayın.

      Tüm İçerikler