Bogaz-kizarikligi-nedir-neden-olur

      BOĞAZ KIZARIKLIĞI NEDİR? NEDEN OLUR?

      Boğaz kızarıklığı damak arkasında, bademciklerde veya gırtlakta küçük noktalar halinde görülen bir enfeksiyon belirtisidir. Genellikle boğazda ağrı, yanma ve öksürüğün de eşlik ettiği boğaz kızarıklığı virüs ve bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanır. 

      Boğaz Kızarıklığı Neden Olur?

      Boğazda kızarıklık belirtisi iltihaplı enfeksiyonların bir sonucu olarak ortaya çıkar. 

      Boğazda kızarıklığın en yaygın sebepleri şunlardır:

      • Strep boğaz enfeksiyonu

      Strep boğaz enfeksiyonu her yaştan insanı etkileyebilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Boğazı ve bademcikleri etkileyen bu enfeksiyona grup A streptokok bakterileri neden olur. Boğazda veya damakta küçük kırmızı noktalar strep boğaz enfeksiyonunun yaygın belirtileridir. Ateş, ağrılı yutkunma, kırmızı ve şişmiş bademcikler ile boyundaki lenf bezlerinin şişmesi enfeksiyonun diğer semptomlarıdır.

      • Farenjit

      Yutağın iltihaplanmasıyla ortaya çıkan farenjit hastalığına genellikle bir virüs veya bakteri sebep olur. Çoğunlukla boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğüyle karakterize edilen hastalık, boğazda kızarıklık belirtisi de gösterir. Geçmeyen boğaz kızarıklığı kronik farenjitin işaretçisi olabilir. Farenjit alerji, mide reflüsü ve çeşitli tahriş ediciler sonucu da meydana gelebilir. Detaylı bilgi için farenjit nedir ve faranjit nasıl geçer içeriklerimize göz atabilirsiniz.

      • Larenjit

      Gırtlak iltihabı olarak da bilinen larenjit; boğazda kızarıklık, şişlik ve ağrıyla sonuçlanan bir hastalıktır. Kimyasal, alerjik veya bulaşıcı ajanların neden olduğu akut veya kronik tahrişe yol açabilir. Bu tahriş genellikle larinksin (gırtlak) herhangi bir yerinde kızarıklık ve ödem şeklinde ortaya çıkar. Larenjitin en yaygın belirtileri ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve nefes alma güçlüğüdür.

      • Herpangina

      Herpangina damakta ve boğazın arkasında kabarcık benzeri ülserlere neden olabilen viral bir enfeksiyondur. Çoğunlukla çocukları etkileyen bu hastalık ani ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve boyun ağrısı belirtilerine de neden olabilir. 

      • El Ayak Ağız Hastalığı

      El ayak ağız hastalığı ellerde, ayaklarda ve ağızda kızarıklığa neden olabilen viral bir enfeksiyondur. Herpanginaya benzer şekilde, bu enfeksiyon da boğazda kırmızı leke ve kabarcıklara neden olabilir. Yıkanmamış eller, dışkı, burun mukusu ve tükürük ile temasta kolayca yayılabilir. 5 yaşından küçük çocuklar en yüksek risk grubundadır. Bu enfeksiyonla ilişkili diğer semptomlar arasında burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş, iştahsızlık ve kas ağrıları yer alır. 

      • Ağız Kanseri

      Ağız kanserinin erken belirtileri arasında ağızda veya boğazda kırmızı lekeler, yaralar ve geçmeyen ağrılar yer alır. Beslenme alışkanlıkları, yaş, tütün ve sigara kullanımı ağız kanserine yakalanma riskini artırabilir. Boğaz kızarıklığının yanı sıra iyileşmeyen ülserler, yutkunma zorluğu, kilo kaybı, boyunda yumru oluşumu, gevşeyen dişler ve ağızda uyuşma görülüyorsa mutlaka doktor randevusu alınmalıdır.

      Bebeklerde Boğaz Kızarıklığı

      Bebeklerde boğaz kızarıklığı genellikle boğazdaki mukoza tabakası iltihaplandığında meydana gelir. Küçük bebeklerde bu belirtiyi gözlemlemek zordur. Ancak 3 yaşından büyük çocuklarda boğaz kızarıklığı belirtisi diğer şikayetlerle birleştiğinde kolaylıkla fark edilebilir. 

      Çocukluk çağında bağışıklığın gelişim aşamasında olması ve mikroplarla yoğun temastan dolayı boğazı etkileyen enfeksiyon riski yüksektir. Çoğunlukla virüs ve bakteri kökenli olan bu enfeksiyonlar boğaz kızarıklığının yanı sıra dilde sarımsı bir tabaka, şişmiş bademcikler ve boğaz ağrısı belirtileri de gösterir. Boğaz enfeksiyonuna sahip çocuklar yutkunma zorluğu veya boğazda kaşınma hissi yaşayabilir. 

      Bebeklerde boğaz enfeksiyonu, çiçek polenleri, sigara dumanı, toz akarları ve evcil hayvan tüylerinin tetiklediği alerjilerden de kaynaklanabilir. Bu durum alerjik rinit olarak adlandırılır.

      Boğaz Kızarıklığına Ne İyi Gelir?

      • Tuzlu su gargarası: Tuz ve su karışımıyla yapılan ağız gargarası iltihaplı dokuları rahatlatarak enfeksiyon kaynaklı boğaz kızarıklığı şikayetlerini hafifletebilir. 
      • Ballı çay: Balla karıştırılmış ılık bir çay boğaz kızarıklığına neden olan enfeksiyonlarla mücadeleye ederek belirtilerin giderilmesine katkı sağlayabilir. 
      • Boğaz pastili: Bitki özlü pastiller boğazı nemlendirerek doku tahrişinden kaynaklanan kızarıkları gidermeye yardımcı olabilir.
      KAYNAKLAR:

       

      Daha Fazla Öğren

      Faydalı Bilgiler

      Layout:
      Pastil Nedir, Pastil Nasıl Kullanılır?

      Boğaz ağrılarını hafifletmek için geliştirilen boğaz pastilleri hakkında detaylı bilgili edinmek için tıklayın!

      Bal

      Bal, arıların çiçek özlerinden topladığı nektarlardan üretilen tatlı bir besindir. Doğal şekerler bakımından zengin olan bal, çeşitli sağlık yararları sebebiyle binlerce yıllık kullanım geçmişine sahiptir.

      Boğaz Yanmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

      Boğaz yanması nasıl geçer öğrenmek için tıklayın.

      Tüm İçerikler